Skip to main content

Schijvens scoort een 9,6 bij Fair Wear Foundation

Al jaren zetten wij ons bij Schijvens Corporate Fashion in voor goede werkomstandigheden in de fabrieken waar de kleding van onze klanten wordt geproduceerd. In 2010 zijn we de samenwerking met Fair Wear Foundation aangegaan en sindsdien strijden we samen voor eerlijke arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.

Ieder jaar worden wij door Fair Wear Foundation beoordeeld. Dit jaar zijn we van een 8,9 gestegen naar een 9,6 en 100% van onze fabrieken worden gemonitord! Hiermee behouden we wederom onze Leader status.

Living wage

Onze main focus ligt op het implementeren van een leefbaar loon in al onze fabrieken. Stap voor stap proberen wij de living wage tool uit te rollen naar al onze fabrieken. Afgelopen jaar hebben we dat gedaan bij onze fabrieken in China en India. Wij vinden dat het loon wat wij betalen voor onze producten voldoende moet zijn om aan basisbehoeften als voeding, woning, transport, medicijnen, scholing etc. te kunnen voldoen. Onder het basisloon verstaan wij bijvoorbeeld voeding, woning, transsport, medicijnen, scholing etc. Vandaar dat wij bij Schijvens onderzoeken of onze kostprijs voldoende is om een leefbaar loon te betalen. Als dit niet het geval is kiezen wij ervoor om de kostprijs dusdanig te verhogen dat er wel een leefbaar loon betaald kan worden.

Het vaststellen van een leefbaar loon is een interessant proces waarbij alle fabrieksmedewerkers betrokken zijn. Het implementeren van het leefbaar loon is één ding, maar de bewustwording creëren bij de fabrieksmedewerkers is weer iets anders. Vandaar dat we bij de fabrieken ook een living wage training hebben gegeven. Hierin hebben we uitgelegd wat een living wage inhoudt en waarom we dit doen.

Trainingen

De living wage training is niet de enige training die we afgelopen jaar hebben gegeven. Bij een aantal van onze fabrieken in Pakistan hebben we de basis Fair Wear Foundation training en de gender training gegeven. De Fair Wear Foundation training gaat onder andere over de 8 labour standaards, hoe medewerkers klachten in kunnen dienen als deze er zijn en hoe wij deze op zullen lossen. De gender training gaat over de rol van vrouwen in de fabrieken, de verdeling tussen man en vrouw en over seksuele intimidatie.

Bij onze grootste supplier in Pakistan, MYM hebben we een Advanced training gegeven over gender inequality. Hier is uitgekomen dat MYM meer vrouwen aan zal gaan nemen en vrouwen ook hogere functies zal aanbieden.

Samenwerking

In samenwerking met onze partners wordt er continu gewerkt aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden voor de werknemers op het gebied van onder andere veiligheid, werktijden en lonen. Het nauwe contact wat wij hebben met onze suppliers maakt onze band uniek. Dit nauwe contact draagt ook bij aan de duurzame en stabiele relatie tussen ons en onze suppliers. Waar nodig bieden wij onze fabrieken ondersteuning zodat we deze relatie hopelijk nog jaren zo voort kunnen zetten.

Door COVID-19 was het afgelopen jaar niet mogelijk om samen te komen met onze suppliers. Maar wij zouden Schijvens niet zijn als we niet met een alternatief idee zouden komen. Dit heeft geresulteerd in de allereerste virtual supplier meeting. Hier hebben we iedereen weer even gezien en gesproken en weten we waar onze fabrieken in deze onzekere tijd tegenaan lopen. We hopen dat het aan het einde van dit jaar weer mogelijk is om met de gehele groep samen te komen voor onze supplier meeting in Marokko.

Benieuwd naar onze Brand Performace Check? Bekijk deze hier op de website van Fair Wear Foundation.

Neem contact op