
Om circulair te kunnen zijn, is het natuurlijk een must om de keten gesloten te houden. Daarvoor is het van groot belang om de uitgeleverde producten, na gebruik, ook weer in te nemen. Deze ‘retourlogistiek’ organiseert Schijvens Corporate Fashion op een innovatieve wijze, samen met haar partners PostNL en Dobbi.
Afgedragen kleding kan worden verzameld op de vestiging en wordt vervolgens retour gestuurd naar Schijvens zodat deze kleding gebruikt kan worden voor nieuwe circulaire bedrijfskleding. Deze circulaire bedrijfskleding is gemaakt van 50% gerecyclede kleding gemengd met 50% gerecycled polyester (uit oude kleding, petflessen en oceaanplastic). Uiteraard willen wij graag jullie afgedragen bedrijfskleding terugontvangen, zodat wij daar weer nieuwe kleding van kunnen maken.
Je oude bedrijfskleding als grondstof voor nieuwe kleding bespaart vervuiling en verspilling: zo’n 96% waterverbruik, 36% energieverbruik en 20% CO2-uitstoot. Werken met een goed gevoel zit óók in de kleding die je draagt!





R-ladder
Schijvens Corporate Fashion zamelt afgedragen kleding in. Dit doen wij NIET om de kleding als laagwaardig product te hergebruiken of recyclen, maar om het weer als een hoogwaardig product terug de keten in te brengen. Hiervoor is de R-ladder, die ook door de overheid wordt gehanteerd, als leidraad genomen.
Bij Schijvens kan de klant namelijk via een geheel innovatief portaal kiezen tussen verschillende opties die in relatie staan met de R-strategieën:

Re-cover
Reinigen en terug de voorraad in, wanneer uw medewerker bijvoorbeeld uit dienst is.

Re-fuse
Afzien van gebruik en terugsturen, wanneer u bijvoorbeeld verkeerd besteld heeft.

Re-cycle RC
Optie rolcontainer. Terugsturen ter recycling, omdat het artikel echt op is.

De klant verzamelt de kleding in dozen of rolcontainers, afhankelijk van de locatiegrootte. Vervolgens kan de klant gemakkelijk via de Schijvens portal een ophaalopdracht doorgeven. De kleding wordt dan opgehaald door PostNL en afhankelijk van de R-keuze naar Dobbi gebracht (ter reiniging) of naar Schijvens gebracht (ter reparatie, restock of recycling).
Recycling
De afgedragen kleding, die dus helemaal op is en gerecycled mag worden, verzamelt Schijvens in het eigen distributiecentrum in Bladel. Daar wordt de kleding gesorteerd, geteld, verbaald en geregistreerd. De kledingbalen worden via zeetransport naar de recyclefabriek in Turkije vervoerd, waar het geshredderd en vervezeld wordt. Deze textielvezels worden gemengd met vezels uit gerecyclede polyester om het garen weer sterk genoeg te maken. Vervolgens worden hiervan nieuwe garens gesponnen die wij gebruiken om doeken van te breien en weven en vervolgens bedrijfskleding van te maken.


Hoe krijgen jullie die kleding voorbij de Turkse douane?
Wij hebben samen met onze recyclepartner een machine ontworpen en gebouwd die de kleding via een lopende band met een mes bewerkt en vervolgens perst tot een baal. Op die manier voldoen wij aan de Turkse regelgeving voor import. Aan de andere kant heeft onze recyclepartner een speciale vergunning waarmee zij toestemming hebben om onze kleding te importeren. Zodoende hebben wij al meer dan 200.000 kilogram aan afgedragen kleding naar de recyclefabriek vervoerd.
Wie mogen er gebruik maken van dit retourproces?
Tot voorheen bood Schijvens dit alleen aan haar eigen circulaire klanten aan. Dit om haar eigen keten gesloten te houden en het retourproces continu te optimaliseren. Wij zijn nu op het punt gekomen dat wij stabiel staan in het retourproces en dus ook meer aan kunnen. Wij vinden het belangrijk om ook de modebranche mee te nemen in ontwikkelingen die belangrijk zijn voor de circulaire economie. Daarom kan ook jij gebruik maken van onze retourlogistiek! Neem contact met ons op voor meer informatie.



Voorraad
Omdat er soms ook nog voorraad is in de niet-gerecyclede kleding, kan het dus nu tijdelijk voorkomen dat medewerkers in de oude kleding gezamenlijk werken met medewerkers in de nieuwe kleding. Dit is een tijdelijke situatie, waar we doorheen moeten. Meteen weggooien van de oude kleding terwijl deze nog niet is afgedragen, is helemaal niet duurzaam. Dus we dragen de kleding af, we maken de oude voorraad op en laten de nieuwe voorraad instromen. We vragen jullie begrip voor deze tijdelijke situatie, voor een beter milieu!

Extra dealerinformatie
Wanneer je als dealer van T’riffic een klant overzet op het retourlogistiek systeem, dien je dit te melden bij sales@schijvens.nl, met daarbij het adres van de klant. Op deze manier kan Schijvens meten wat er van deze klant is teruggekomen (als de klant niet bekend is bij Schijvens, kan Schijvens niet zien van wie de retourstroom komt, aangezien het adres dan niet in de Postnl applicatie verwijst naar een bepaalde klant).
Mochten jullie vragen hebben, dan kunnen jullie die stellen aan sales@schijvens.nl


Voorwaarden
- Wanneer de klant kleding gaat terugsturen, is het de bedoeling dat de klant vergelijkbare artikelen gaat terugkopen uit de T’riffic collectie
- De klant mag in dat geval wel kleding terugsturen van andere merken.
- De dealer laat aan sales@schijvens.nl weten welke klant van het retoursysteem gebruik gaat maken
- De klant mag geen schoenen, pbm’s of prive kleding gaan terugsturen
- De kleding moet gewassen worden aangeleverd



Vind een dealer
bij jou in de buurt
T’riffic heeft een duurzame dealer familie opgebouwd verspreid door Nederland. Vul hier je locatie in voor een dealer in de buurt.